A Letter to God – Important Passages for Comprehension

A Letter to God – Important Passages for Comprehension

A Letter to God - Important Passages for Comprehension

A Letter to God – Important Passages for Comprehension

Passage – 1
Read the following passage and answer the questions given below it :

The house-the only one in the entire valley sat on the crest of a low hill. From this height one could see the river and the field of ripe corn dotted with the flowers that always promised a good harvest. The only thing the earth needed was a downpour or at least a shower. Throughout the morning Lencho-who knew his fields intimately – had done nothing else but see the sky toward the north-east. “Now we’re really going to get some water, woman.” The woman, who was preparing supper, replied, “Yes, God willing”. The older boys were working in the field, while the smaller ones were playing near the house until the woman called them to all, “Come for dinner.”

Answer the Following Questions:

1. Write the name of the lesson from which the passage has been taken. Write the author’s name also.
Ans. The passage has been taken from the lesson “A Letter to God” written by G. L. Fuentes.

2. Where was the house situated?
Ans. The house was situated on the top of a hill.

3. What could one see from this height?
Ans. From this height, one could see the river and the field of ripe corn dotted with the flowers that always promised a good harvest.

4. What was needed by the earth only?
Ans. The only thing the earth needed was a downpour or at least a shower.

5. Who knew his fields intimately ?
Ans. Lencho knew his fields intimately.

6. Find out the words from the passage which have the same meanings:
(a) heavy rain (b) whole
Ans. (a) downpour (b) entire

Our Mobile Application for Board Exam Preparation – https://play.google.com/store/apps/details?id=com.knowledgebeem.online

PASSAGE-2

Read the following passage and answer the questions given below it :

It was during the meal that, just as Lencho had predicted, big drops of rain began to fall. In the north -east huge mountains of clouds could be seen approaching. The air was fresh and sweet. The man went out for no other reason than to have the pleasure of feeling the rain on his body, and when he returned, he exclaimed, “These aren’t raindrops falling from the sky, they are new coins. The big drops are ten cent pieces and the little ones are fives.” With a satisfied expression he regarded the field of ripe corn with its flowers, draped in a curtain of rain.

Answer the Following Questions:

1. When did the rain drops begin to fall?
Ans. It was during the meal that, just as Lencho had predicted, big drops of rain began to fall.

2. What could be seen approaching in the north-east?
Ans. In the north-east huge mountains of clouds could be seen approaching.

3. Why did the man go out?
Ans. The man went out to have the pleasure of feeling the rain on his body.

4. From what have the rain drops been compared to?
Ans. The big drops of rain have been completed with new coins as the big drops are ten cent pieces and the little ones are five cent pieces.

5. Explain : a satisfied expression; draped in a curtain of rain.
Ans. A satisfied expression – a feeling of totally contentment
Draped in a curtain of rain – completely drenched with rain water

6. (a) Use in your own sentence “God willing “.
(b) Find out the word that means : joy.
Ans. (a) My brother said, “God willing, I will see you soon.“
(b) pleasure

Our telegram channel – https://t.me/Knowledgebeem

PASSAGE-3

Read the following passage and answer the questions given below it :

With a satisfied expression he regarded the field of ripe corn with its flowers, draped in a curtain of rain. But suddenly a strong wind began to blow and along with the rain very large hailstones began to fall. These truly did resemble new silver coins. The boys, exposing themselves to the rain, ran out to collect the frozen pearls. “It’s really getting bad now,” exclaimed the man. “I hope it passes quickly.” It did not pass quickly. For an hour the hail rained on the house, the garden, the hillside, the cornfield, on the whole valley.

Answer the Following Questions:

1. With what type of expression Lencho regarded the field?
Ans. With a satisfied expression Lencho regarded the field.

2. What happened when strong wind began to blow?
Ans. When strong wind began to blow, very large hailstones began to fall.

3. Why did the boys go out?
Ans. The boys went out to collect the frozen pearls.

4. Did the storm pass quickly?
Ans. No, the storm did not pass quickly.

5. Where did the hail rain?
Ans. The hail rained on the house, the garden, the hillside, the cornfield and on the whole valley.

6. “I hope it passes quickly.” What does ‘it’ mean?
Ans. ‘It’ means hailstorm.

Our website – https://www.knowledgebeem.com

PASSAGE-4

Read the following passage and answer the questions given below it :

Lencho showed not the slightest surprise on seeing the money; such was his confidence but he became angry when he counted the money. God could not have made a mistake, nor could he have denied Lencho what he had requested. Immediately, Lencho went to the window to ask for paper and ink. On the public-writing table, he started to write, with much wrinkling of his brow, used by the effort he had to make to express his ideas.

Answer the Following Questions:

1. Did Lencho show any surprise?
Ans. No, Lencho did not show the slightest surprise on seeing the money.

2. Why did Lencho become angry?
Ans. Lencho became angry when he counted the money because he hoped to get a hundred pesos from God. But he got only seventy pesos.

3. Why did Lencho go to the window?
Ans. Lencho went up to the window to ask for paper and ink.

4. What was the expression of Lencho while writing the letter?
Ans. He started to write letter with much wrinkling of his brow.

5. (a) Use ‘ask for’ in your own sentence.
(b) Write another word for ‘mail-box’.
Ans. (a) He asked me for some money.
(b) post-box

Our YouTube Channel – https://www.youtube.com/c/Knowledgebeem

PASSAGE-5

Read the following passage and answer the questions given below it :

Immediately, Lencho went up to the window to ask for paper and ink. On the public-writing table, he started to write with much wrinkling of his brow, caused by the effort he had to make to express his ideas. When he finished he went to the window to buy a stamp which he licked and then affixed to the envelope with a blow of his fist. The moment the letter fell into the mailbox the postmaster went to open it. It said “God : Of the money that I asked for, only seventy pesos reached me. Send me the rest, since I need it very much. But don’t send it to me through the mail because the post office employees are a bunch of crooks. Lencho.”

Answer the Following Questions:

1. How did Lencho fix the stamp?
Ans. When he finished writing the letter, he went to the window to buy a stamp which he licked and then affixed to the envelope with a blow of his fist.

2. Who went to open the mail box?
Ans. The postmaster went to open the mail box.

3. How much money did Lencho get?
Ans. Lencho got only seventy pesos.

4. What did Lencho call to the employees of post office?
Ans. Lencho called the post office employees a bunch of crooks.

5. When did the postmaster go to open the mailbox?
Ans. As soon as the letter fell into the mailbox, the postmaster went to open it.

Our telegram – https://t.me/Knowledgebeem

Our YouTube Channel for Board Exam Preparation – https://www.youtube.com/c/Knowledgebeem

For more post visit our website – https://www.knowledgebeem.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *