Knowledgebeem

Nelson Mandela Comprehension Questions

Nelson Mandela Comprehension Questions

Nelson Mandela Comprehension Questions

Nelson Mandela Comprehension Questions :-

PASSAGE-1
We, who were outlaws not so long ago, have today been given the rare privilege to be host to the nations of the world on our own soil. We thank all of our distinguished international guests for having come to take possession with the people of our country of what is, after all, a common victory for justice, for peace, for human dignity. We have, at last, achieved our political emancipation. We pledge ourselves to liberate all our people from the continuing bondage of poverty, deprivation, suffering, gender and other discrimination.

Answer the Following Questions:

1. Who have been given rare privilege to be the host?
Ans. The people of the South Africa have been given rare privilege to be the host.

2. Who were thanked for having come to the ceremony?
Ans. International guests were thanked for having come to the ceremony. 

3. Who have achieved their political emancipations? Ans. South African people have achieved their political emancipations.

4. What pledge did Nelson Mandela take?
Ans. Nelson Mandela took pledge to liberate all his people from the continuing bondage of poverty, deprivation, suffering, gender and other discrimination.

Our YouTube Channel – https://www.youtube.com/c/Knowledgebeem

Nelson Mandela Comprehension Questions

PASSAGE-2
A few moments later we all lifted our eyes in awe as a spectacular array of South African jets, helicopters and troop carriers roared in perfect formation over the Union Buildings. It was not only a display of pinpoint precision and military force, but a demonstration of the military’s loyalty to democracy, to a new government that had been freely and fairly elected. Only moments before, the highest generals of the South African defence force and police, their chests bedecked with ribbons and medals from days gone by, saluted me and pledged their loyalty. I was not unmindful of the fact that not so many years before they would not have saluted but arrested me.

Answer the Following Questions:

1. What was the scene over the Union Buildings in the sky?
Ans. The scene over the Union Buildings in the sky was of South African jets, helicopters and troop carriers roar.

2. Who pledged for their loyalty?
Ans. The highest generals of the South African defence force and police pledged for their loyalty.

3. Who saluted Nelson Mandela?
Ans. The highest generals of the South African defence force and police saluted Nelson Mandela.

4. What fact has been told by Nelson Mandela in the last of para?
Ans. Nelson Mandela has told in the last of para that he was not unmindful of the fact that not so many years before the South African defence force and police would not have saluted but arrested him.

A Letter to God Short Answer Type Questions

Nelson Mandela Comprehension Questions

PASSAGE-3
Although that day neither group knew the lyrics of the anthem they once despised, they would soon know the words by heart. On the day of the inauguration, I was overwhelmed with a sense of history. In the first decade of the twentieth century, a few years after the bitter Anglo-Boer war and before my own birth, the white-skinned peoples of South Africa patched up their differences and erected a system of racial domination against the dark-skinned peoples of their own land. The structure they created formed the basis of one of the harshest, most inhumane, societies the world has ever known. Now, in the last decade of the twentieth century, and my own eighth decade as a man, that system overturned forever.

Answer the Following Questions:

1. Who did not know the lyrics of anthem?
Ans. That day neither group knew the lyrics of the anthem.

2. Who was overwhelmed with the sense of history on the day of inauguration?
Ans. Nelson Mandela was overwhelmed with a sense of history on the day of inauguration.

3. What type of system was erected by white skinned people of South Africa?
Ans. The white-skinned people of South Africa patched up their differences and erected a System of racial domination against the dark-skinned people.

4. In which decade the system overturned forever?
Ans. In the last decade of the twentieth century and my own eigth decade as a man, that system had been overturned forever.

A Letter to God Long Answer Type Questions

Nelson Mandela Comprehension Questions

PASSAGE-4
That day had come about through the unimaginable sacrifices of thousands of my people, people whose suffering and courage can never be counted or repaid. I felt that day, as I have on so many other days, that I was simply the sum of all those African patriots who had gone before me. That long and noble line ended and now began again with me. I was pained that I was not able to thank them and that they were not able to see what their sacrifices had wrought. The policy of apartheid created a deep and lasting wound in my country and my people. All of us will spend many years, if not generations, recovering from that profound hurt.

Answer the Following Questions:

1. How did the day come which has been told by Mr. Nelson Mandela?
Ans. That day came after the unimaginable sacrifices of thousands of my people.

2. Whose courage can never be recounted and repaid?
Ans. South African people courage can never be recounted and repaid.

3. Whose sum was Mr. Nelson Mandela?
Ans. Nelson Mandela was simply the sum of all those African patriots who had gone before him.

4. What policy created a deep wound in his country?
Ans. The policy of apartheid created a deep and lasting wound in his country and his people.

Our Mobile App for English Preparation – https://play.google.com/store/apps/details?id=com.knowledgebeem.online

Nelson Mandela Comprehension Questions

PASSAGE-5
No one is born hating another person because of the colour of his skin, or his background, or his religion. People must learn to hate, and if they can learn to hate, they can be taught to love, for love comes more naturally to the human heart than its opposite. Even in the grimmest times in prison, hen my comrades and I were pushed to our limits, I would see a glimmer of humanity in one of the iards, perhaps just for a second, but it was enough to reassure me and keep me going. Man’s goodness is a flame that can be hidden but never extinguished.

Answer the Following Questions:

1. Is any one born hating another person?
Ans. No, no one is born hating another person because of the colour of his skin or his background or his religion.

2. What should people learn according to Mr. Nelson Mandela?
Ans. According to Mr. Nelson Mandela people must learn to hate and if they can learn to hate, they can be taught to love, for love comes more naturally to the human heart than its opposite.

3. What had Mr. Mandela seen when he was pushed to the limits?
Ans. When Mr. Nelson Mandela was pushed to the limits, he had seen a glimmer of humanity in one of the guards, perhaps just for a second, but it was enough to reassure him and keep him going.

4. What can never be extinguished?
Ans. Man’s goodness is a flame that can be hidden but never extinguished.

For more post visit our website – https://www.knowledgebeem.com

Our YouTube Channel – https://www.youtube.com/c/Knowledgebeem

Our Mobile App for Board Exam Preparation – https://play.google.com/store/apps/details?id=com.knowledgebeem.online

Our Telegram Channel – https://t.me/Knowledgebeem

Leave a Reply